ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το πρόγραμμα σε λίγο … όταν Ο Δήμος μας το δώσει.

…οι μουσικές του φεγγαριού.

Ο κόσμος της περιοχής μας απόλαυσε την πανσέληνο του Αυγούστου στην περιοχή Πάντερμος.  Μουσική, χορός, κολύμπι, φαγητό και πολλά άλλα.

 

Συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν στις καρναβαλικές εκδηλώσεις 2012 στα Λουτρά Αιδηψού.

Η Αιδηψός είναι για όλες τις εποχές.

 

Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε χθές Κυριακή 15 Ιουλίου στα Λουτρά της Αιδηψού η τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος beach volley κάτω των 23 ετών, που διοργάνωσαν οι Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Βορείου Ευβοίας «Η Ανέλιξη» και ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού.όλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι τελικοί του Πανελληνίου Πρωταθλήματος beach volley κάτω των 23 ετών στα Λουτρά Αιδηψού

Οι αγώνες άρχισαν την Παρασκευή 13 του μήνα και πολύς ήταν ο κόσμος που τους παρακολούθησε. Ειδικά την Κυριακή, τη μέρα των τελικών η εξέδρες που είχαν στηθεί είχαν κατακλυστεί από κόσμο, παρά τις πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν. Εκτός από την πλούσια αγωνιστική δράση των αθλητών και των αθλητριών, διοργανώθηκαν και πολλά event, που άφησαν ικανοποιημένους όλους τους παρευρισκόμενους.

Μετά το πέρας και των απονομών ο κ. Σιδέρης δήλωσε στην ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ότι «στόχος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης είναι να απλώσει το άθλημα σε όλη την Ελλάδα. Η Αιδηψός είναι από τις πόλης που χρειάζεται την ανάπτυξη και μέσα από άθλημα μπορεί να διαφημιστεί και να προσελκύσει τουρισμό. Οι πολύ ωραίοι αγώνες και η μεγάλη προσέλευση του κόσμου επιβεβαιώνουν το στόχο της Ομοσπονδίας μας να απλώσουμε τη διοργάνωση σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στη μεγάλη και ιστορική Λουτρόπολη της Αιδηψού, που είναι ένα τουριστικό μέρος που μπορεί να αναλάβει τη διοργάνωση τέτοιων αγώνων. Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω το Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού και το Σύνδεσμο «Ανέλιξη» για την άρτια διοργάνωση των αγώνων».
Γιάννης Δραπανιώτης

Η Δ. Κ. Αιδηψού σας προσκαλεί να μοιραστούμε όλοι μαζί τη χαρά και την αγάπη των Αγίων ημερών στο Χριστουγεννιάτικο χωριό.

Πρέπει όμως να τονίσουμε ό,τι όλες οι γιορτές των πολιούχων Αγίων όλης της Δ. Κ. Δήμου γιορτάζονται με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια. Οι λιτανείες και οι περιφορές συνοδεύονται από τη Φιλαρμονική προσδίνοντας τους ακόμα μεγαλύτερη ευλάβεια., ενώ είναι κανόνας πλέον οι τοπικές πανηγύρεις με παραδοσιακά γλέντια. Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων στη φωταγωγημένη απ΄ άκρο εις άκρο περιοχή γίνονται διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις, στους δρόμους η Φιλαρμονική παίζει τα κάλαντα και άλλα χριστουγεννιάτικα τραγούδια δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα υποδοχής της γέννησης του Θεανθρώπου. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η Δημοτική αρχή οργανώνει γιορτή στην παραλία της Λουτρόπολης . Ο καινούργιος χρόνος έρχεται μέσα από ένα καταιγισμό πυροτεχνημάτων, μουσικής και γλεντιού, με την ολόψυχη ευχή των παρευρισκόμενων για υγεία και ειρήνη.
Την παραμονή της 25ης Μαρτίου γίνονται λαμπαδηφορίες από μαθητές των σχολείων και ανήμερα το εωθινό προαναγγέλλει το χαρμόσυνο μήνυμα της Εθνικής επετείου.
Το Πάσχα γιορτάζεται παραδοσιακά. Στον ¶γιο την Κυριακή μετά την Αγάπη καινε τον Ιούδα στην κεντρική πλατεία.
Στις 6 Αυγούστου γιορτάζει και το παραθαλάσσιο εξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που βρίσκεται στον κόλπο των Γιάλτρων. Το απόγευμα της παραμονής ψάλλεται Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και ακολουθεί αρτοκλασία με πλήθος κόσμου. Την ημέρα της μεγάλης γιορτής γίνεται όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία και ακολουθεί περιφορά της Ιερής Εικόνας γύρω από το εξωκλήσι. Κάθε χρόνο πλήθος κόσμου από την γύρω περιοχή επισκέπτεται το γραφικό εκκλησάκι για να προσκυνήσει την σεπτή εικόνα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Επίσης γιορτάζει και η εκλλησία που βρίσκεται στον προσφυγικό οικισμό της Βαρβάρας, που αναφέραμε και παραπάνω, με μεγάλη λαμπρότητα και πλήρη θρησκευτική κατάνυξη καθώς η προσέλευση των πιστών κάθε χρόνο είναι ολοένα αυξανόμενη. Την ίδια ημέρα ο Σύλλογος Απανταχού Ποντίων Βαρβάρας γιορτάζει την Μεταμόρφωση του Σωτήρος με εκδήλωση στην πλατεία του χωριού όπου βρίσκεται και η ομώνυμη εκκλησία. Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου, όχι μόνο από τα διπλανά χωριά αλλά και από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου καθώς το πανηγύρι αυτό έχει γίνει πλέον θεσμός. Η επιτυχία της συνάντησης αυτής δηλώνει την ενεργή παρουσία των προσφύγων στην περιοχή, όπου με αυτές τις εκδηλώσεις διατηρούν ζωντανές τις μνήμες και αναλλοίωτη την ταυτότητά τους.
ΠΑΡΚΟ ΜΙΚΡΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Δίπλα στο βάθρο της Μικρής Βουλής στο πάρκο των Λ. Αιδηψού όπου δεκαετίες τώρα λειτουργεί και εξελίσσεται ο θεσμός της Μικρής Βουλής, μοναδικός στην Ελλάδα με ελεύθερη διατύπωση και διακίνηση ιδεών για πολύπλευρα θέματα και αντίστοιχος του Χάιντ Πάρκ του Λονδίνου. Πραγματοποιούνται από την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Αιδηψού μουσικές συναυλίες. Ο ίδιος χώρος συνδυάζεται επίσης με βραδιές Κουλτούρας από κάθε περιοχή της Ελλάδας. Είναι η αρχή μιας σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων που γίνονται σε τρίμηνη βάση μέσα στο καλοκαίρι στο πάρκο της Μικρής Βουλής αξιοποιώντας το πνευματικό δυναμικό των συνταξιούχων που επισκέπτονται και διαμένουν στην πόλη. Ευχή όλων να γίνει αυτή η ήσυχη γωνιά παραγωγής πολιτισμού του καθενός.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ
Στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ της Αιδηψού, που γίνεται την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, δίνονται χορευτικές παραστάσεις με τη συμμετοχή συγκροτημάτων από την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και συναυλίες με φιλαρμονικές ορχήστρες και χορωδίες. Η Ναυτική Εβδομάδα γιορτάζεται κάθε δύο χρόνια με λαμπρές εκδηλώσεις σε όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές, ειδικά στα Ήλια, ο εκπολιτιστικός σύλλογος διοργανώνει τη Γιορτή της Σαρδέλας. Στα Μπάνια των Γιάλτρων όμως ,η ίδια γιορτή γίνεται κάθε καλοκαίρι.

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Σε όλες τις περιοχές της Αιδηψού, κάθε χρόνο διοργανώνονται αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στους κατοίκους αλλά και στους παραθεριστές να απολαμβάνουν τη διαμονή τους συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Το τελευταίο 10ημερο του Τριωδίου γίνονται καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη την περιοχή με αποκορύφωμα την παρέλαση αρμάτων και μασκαράδων την Κυριακή της Αποκριάς στην παραλία της Αιδηψού. Τα κούλουμα γιορτάζονται παραδοσιακά στον Αγιόκαμπο με σαρακοστιανά και πέταγμα χαρταετού.

Λαμπαδηφορία
Την παραμονή της 25ης Μαρτίου, Εθνικής μας εορτή, μαθητές όλων των σχολείων της περιοχής μας πέρνουν μέρος στη λαμπαδηφορία που γίνεται στους δρόμους της Λουτρόπολις με κατάληξη το λιμάνι. Το έθιμο της λαμπαδηφορίας πηγάζει απο τα χρόνια της τουρκοκρατίας, τότε που είχαν συνδυάσει την Ανάσταση του Χριστού με την Ανάσταση του Γένους, την απελευθέρωση του Γένους από τους Τούρκους. Και όπως στην Ανάσταση έχουμε το Αγιο Φως, έτσι το ίδιο φως είναι το φως της Ελευθερίας.

Επιτάφειος
Το Πάσχα στην Αιδηψό δίνει στον επισκέπτη και την θρησκευτική κατάνυξη. Τα Εγκώμια, οι ύμνοι που συνοδεύουν την περιφορά των επιτάφειων, πάντα προκαλούν συγκίνηση και κατάνυξη σε όλο τον κόσμο.