ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΠΕΡΙΟΧΗ Δ. Κ. ΑΙΔΗΨΟΥ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
Στην Αρχαιολογική Συλλογή που εκτίθεται σε αίθουσα του υδροθεραπευτηρίου υπάρχουν πολλοί θησαυροί που ήρθαν στο φως από την σκαπάνη των ειδικών.


Η ΜΙΚΡΗ ΒΟΥΛΗ
Ο θεσμός της μικρής βουλής, στο πάρκο του ΕΟΤ, ένα σύγχρονο βήμα αγόρευσης για τους συνταξιούχους και όχι μόνο, που δίνει καθημερινά χρώμα με έντονες συζητήσεις, που καθημερινά επιλύουν προβλήματα και ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις

ΤΟ ΚΥΜΑ
Σαν ένα καράβι που ταξιδεύει σε θάλασσα αναμνήσεων η όμορφη κορμοστασιά του λικνίζεται στο «ΚΥΜΑ» της θάλασσας. Χρόνια φουνταρισμένο στην άκρη της προκυμαίας μας προσκαλεί για ένα γλυκύ βραστό (καθώς το ηλιοβασίλεμα στον Β. Ευβοϊκό δεν ξεχνιέται εύκολα).

ΤΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΝΕΡΑ
Τα ιαματικά νερά που είναι το θείο δώρο για την περιοχή, που με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες ανακουφίζουν κάθε πάσχοντα που τα επισκέπτεται, ευρίσκονται σε όλη την νότια είσοδο της Αιδηψού κοντά στο κτίριο του ΕΟΤ.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΟΣ
Το Μουσείο Ναυτίλος  βρίσκεται στην παραλία της Αιδηψού, κοντά στο λιμάνι. Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά όλο το χρόνο και μια επίσκεψη θα σας εντυπωσιάσει και θα διευρύνει τις γνώσεις σας, καλωσορίζοντας σας στα μυστικά και τη μαγεία του βυθού της θάλασσας.

ΤΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ
Το παλαιό υδροθεραπευτήριο των Αγίων Αναργύρων, ένα στολίδι νεοκλασικής αρχιτεκτονικής κοσμεί με την παρουσία του και θυμίζει εποχές που η Λουτρόπολη της Αιδηψού δέσποζε στη Μεσόγειο.


 
ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Στην Ιστιαία, πολύ κοντά στην Λουτρόπολη, μπορείτε να επισκεφτείτε το μουσείο φυσικής ιστορίας του κυνηγετικού συλλόγου.  


ΠΑΛΑΙΟ ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ
Το παλαιό υδροθεραπευτήριο των Αγίων Αναργύρων, ένα στολίδι νεοκλασικής αρχιτεκτονικής κοσμεί με την παρουσία του και θυμίζει εποχές που η Λουτρόπολη της Αιδηψού δέσποζε στη Μεσόγειο.


ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Το Δημαρχείο της Αιδηψού, νεοκλασικής εποχής, που χρησίμευσε και σαν Γυμνάσιο και Λύκειο πριν γίνει Δημαρχείο.


Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΑ
Στις μέρες μας ένα από τα καλύτερα σωζόμενα ευρήματα της Ρωμαϊκής περιόδου είναι τα λουτρά με την Σπηλιά του Σύλλα. Αυτή βρίσκεται πίσω από το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ.

ΤΑΥΡΟΣ ΤΩΝ ΩΡΕΩΝ
Mαρμάρινο άγαλμα ταύρου μεγέθους μεγαλύτερου του φυσικού (μήκος 3,28μ.
και σωζόμενο ύψος 1,30μ.) Tο ζώο εικονίζεται όρθιο, με σκυμμένο το
κεφάλι, σε στάση επίθεσης.
Λείπουν τα πόδια μέχρι το γόνατο και τα κέρατα. Ο ταύρος ανήκε σε επιτύμβιο μνημείο του 4ου αιώνα π.Χ. Tο έργο τοποθετήθηκε σε σύγχρονο βάθρο το 1966, σε πλατεία των Ωρεών, κοντά στη θάλασσα. Το 1993 κατασκευάσθηκε ξύλινο κεραμοσκεπές στέγαστρο.
Tο άγαλμα βρέθηκε στη θάλασσα, στο λιμάνι των Ωρεών, το 1965.
 
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΑΣΙΑΣ
 Σκοπός της Έκθεσης απολιθωμένων Θηλαστικών Κερασιάς είναι η παρουσίαση των μοναδικών ευρημάτων στο ευρύ κοινό.
Με την παρουσίαση και ανάδειξή τους επιδιώκεται :
  • Να γνωρίσουν οι κάτοικοι, οι μαθητές και οι επισκέπτες τον παλαιοντολογικό πλούτο της περιοχής, έτσι ώστε μέσα από τη γνώση, να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας και περαιτέρω ανάδειξης της περιοχής και των ευρημάτων.
  • Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των αρμοδίων και των όσων έχουν τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων σε θέματα ανάδειξης και αξιοποίησης των παλαιοντολογικών θησαυρών της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι τις  περισσότερες φορές (σε ποσοστό που ξεπερνά το 95 %)  οι παλαιοντολογικοί θησαυροί της Ελλάδας παραμένουν αναξιοποίητοι ή καταστρέφονται χωρίς να είναι δυνατή η διάσωση και η μελέτη τους.
  • Η προσέλκυση Ελλήνων και Ξένων επισκεπτών στην  περιοχή.
  • Η σταδιακή συγκράτηση και απασχόληση κατοίκων της περιοχής μέσα από περιφερειακές δραστηριότητες που συνδέονται με την εξυπηρέτηση των επισκεπτών-τουριστών. Σημειώνεται ότι το σύνολο των επισκεπτών που φθάνουν στη Βόρεια Εύβοια ξεπερνά σήμερα τις 300.000 κατ’ έτος.  
    www.kerasiamuseum.gr

Αξιοθέατα πληροφορίες
Email: info@edipsos.net
www.edipsos.net