ΓΙΑΛΤΡΑ ΑΙΔΗΨΟΥ

Γιάλτρα

Δυτικά της λουτρόπολης και σε απόσταση 13 περίπου χιλιομέτρων βρίσκονται τα Γιάλτρα. Η θέση τους είναι εξαιρετικά θεαματική και προσφέρει στον επισκέπτη ανεπανάληπτες εικόνες φυσικής και περιβαλλοντικής ομορφιάς . Το όνομα προήλθε από τη σύντμηση των λέξεων υγεία-λουτρά, χάρις στα ζεστά ιαματικά νερά που υπάρχουν στην παραλία των Γιάλτρων και έχουν την ίδια περίπου σύσταση με αυτά της λουτρόπολης Αιδηψού. Οι αμπελώνες που τα κυκλώνουν παράγουν εδώ και αιώνες κρασί ονομαστό για την ποιότητα και τη γεύση του (μαυρούκα ή μουδιάτης).Η ανάβαση προς το χωριό γίνεται εμπειρία, καθώς η ματιά πλανιέται στα δαντελωτά ακρογιάλια του ομώνυμου κόλπου όπου βρίσκεται και ο περίφημος «Μύλος» ιδιοκτησίας της Έλσας Βεργή. Πρόκληση απόλαυσης και ανακάλυψης είναι τα Μπάνια, το Μονογάι, ο Κόρφος, το Στενό, η Βασιλίνα και πολλές ακόμα παραλίες και ερημικοί κολπίσκοι. Συμπληρώνοντας την περιήγηση στα Γιάλτρα πρέπει να γευτείτε το παραδοσιακό κοντοσούβλι. Ο ιδιαίτερος τρόπος σερβιρίσματος, παρά την απλότητα του, δεν σε αφήνει να το συγκρίνεις με κανένα πιάτο χάρη στη νοστιμιά του. Συνοδεύεται με το εξαιρετικό τσίπουρο ή με τη μυρωδάτη ρετσίνα του οινοποιείου του συνεταιρισμού που καλύπτει τις ανάγκες όλης της περιοχής
Μπάνια Γιάλτρων. Η Ιστορία της περιοχής ξεκινά από τους μυθικούς χρόνους. Η πρώτη ονομασία της περιοχής, που σήμερα ονομάζουμε Μπάνια, ήταν «Αθήναιον» και πήρε το όνομα αυτό από τους Αθηναίους που μετά την καταστροφή της Αθήνας κατοίκησαν στην περιοχή.
Μπάνια Γιάλτρων
Τα Μπάνια των Γιάλτρων με τις δαντελωτές ακτές και τα καταγάλανα νερά, προσφέρονται σήμερα για αξέχαστες διακοπές. Υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, ενώ στην παραλία των Μπάνιων βρίσκει κανείς πολλές ψαροταβέρνες, μπορεί όμως να δοκιμάσει και την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής και τα λαχταριστά ψητά. Οι λάτρεις των θαλασσινών μεζέδων θα βρουν και θΆ απολαύσουν μια τεράστια ποικιλία από τους θησαυρούς που κρύβουν τα δίχτυα των ψαράδων, πίνοντας τσίπουρο, ή καλό κρασί. Αυτό εξαρτάται από τη διάθεση και τις προτιμήσεις του καθενός. Όσο για τις υπόλοιπες ώρες, ο επισκέπτης έχει εναλλακτικές λύσεις μεταξύ μπάρ, ζαχαροπλαστείου και παραδοσιακών καφενείων.