ΣΠΟΡΕΑΣ το site

 Οι φίλοι της εκκλησίας μας :

Σας ευχαριστούν θερμά για την επίσκεψη σας στην κατηγορία των προσκυνημάτων της περιοχής Αιδηψού. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας κάνουμε γνωστό ότι η περιοχή της Αιδηψού στο χώρο της εκκλησίας μας έχει τον δικό του τόπο στο διαδύκτιο. Ο Χαλκίδος Χρυσόστομος, ποιμενάρχης μας, έγραψε στο site της Μητροπόλεως μας :  Σᾶς καλωσορίζουμε. Εὐγνωμονοῦμε τό Θεό, γιατί, ἀνάμεσα στίς ἀναρίθμητες εὐεργεσίες Του, μᾶς χάρισε καί αὐτό τόν τρόπο τῆς ἐπικοινωνίας.  Σᾶς εὐχόμαστε νά ἔχετε τήν Ἄνωθεν ἐπίσκεψη καί τή δρόσο τοῦ Ἁγίου Πνεύματος στήν καρδιά Σας καί παρακαλοῦμε νά εὔχεσθε νά ἐπιβλέπει στοργικά ὁ Θεός ἐπί τήν Ἄμπελον ταύτην.

Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΥΒΟΙΑ

Εκτός από τα προσκυνήματα στο Δήμο Αιδηψού μπορούμε να προτείνουμε και κάποια άλλα, τα οποία βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειο-Κεντρικής Εύβοιας, εξίσου αξιόλογα και ονομαστά.

Μονή του Οσίου Δαυίδ
Σε απόσταση 19 χλμ. από τα Λουτρά της Αιδηψού προς τη Χαλκίδα βρίσκεται η ανδρική Μονή του Οσίου Δ

αυίδ αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Το πότε χτίστηκε η Μονή δεν είναι γνωστό, αν όμως λάβουμε υπ΄όψιν ότι ο Όσιος Δαυίδ έζησε γύρω στο 1550 και δημιούργησε τη Μονή πάνω σε ερείπια παλαιού ναού, τότε μπορούμε να πούμε ότι χρονολογείται πριν από το 1550. Ο ναός καταστράφηκε δύο φορές από τους Τούρκους το 1470 και το 1821` έτσι η νέα μονή χρονολογείται από το 1877. Μέσα στο ναό φυλάσσονται τα θαυματουργά οστά του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος, καθώς το θυμιατό και το πετραχήλι του Αγίου, ρωσικής προέλευσης .

Μονή Γαλατάκη
Σε απόσταση 40 χλμ. από τη λουτρόπολη της Αιδηψού, έξω από τη Λίμνη βρίσκεται η αρχαιότερη και ιστορικότερη μονή της Εύβοιας, η Μονή Γαλατάκη. Χτίστηκε πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένου στον Αιγαίο Ποσειδώνα.και τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου. Γιορτά

ζει στις 6 Δεκεμβρίου αλλά και στις 20 Μαΐου επέτειο της ανακομιδής των λειψάνων Του. Σε απόσταση μόλις 200 μ. Ν>Α της Μονής και σε υψόμετρο 100 περίπου μέτρων υπάρχει το «Ασκηταριό του Αγίου Ανδρέα». Είναι χτισμένο πάνω σε σύμπλεγμα βράχων με χτιστή Αγία Τράπεζα σε κόχη και μαζί με τις αξιόλογες τοιχογραφίες αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού, κατάνυξης αλλά και μελέτης. Η μονή ήταν ανδρική σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, από το 1946 όμως μέχρι και σήμερα είναι γυναικεία.

Αγ. Ιωάννης ο Ρώσος
Αποκορύφωμα όμως της προσκυνητικής διάθεσης των επισκεπτών και των κατοίκων είναι το προσκύνημα του Αγ. Ιωάννου του Ρώσου στο Προκόπι της Κεντρικής Εύβοιας. Κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1924, οι χριστιανοί κάτοικοι του Προκοπίου Μ. Ασίας, πήραν μαζί τους το σκήνωμα του Αγίου και το μετέφεραν στην Ευβοϊκή γη, που έμελε να γίνει η νέα τους πατρίδα . Η γιορτή του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου είναι κάθε 27 Μαΐου, μέρα κατά την οποία τελείται μεγαλοπρεπής λιτάνευση του σκηνώματος του θαυματουργού μάρτυρος Αγίου.   Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Παναγία Ντουνιούς
Λίγα χιλιόμετρα από την Ιστιαία είναι η εκκλησία της Παναγίας Ντουνιούς .Η ιστορία λέει ότι επί Τουρκοκρατίας η εικόνα της Θεομήτορος χτυπήθηκε με πυροβόλο από έναν αλλόθρησκο. Η σφαίρα όμως επέστρεψε στο δράστη και τον σκότωσε. Ντουνιού τουρκικά σημαίνει επιστροφή. Έξω από την εκκλησία υπάρχει βρύση με καθαρό τρεχούμενο νερό, ενώ το προαύλιο σκιάζουν μεγάλα πλατάνια, προσφέροντας δροσιά και ίσκιο στους προσκυνητές.


ΠΑΝΑΓΙΑ ΛΙΧΑΔΑΣ
Τέλος στο χωριό της Λιχάδος σε
απόσταση 30 περίπου χλμ. από την Λουτρόπολι η Παναγία.
¨Λιχαδέων η κώμη Παρθένε εν Σοί σεμνύεται κατέχουσα εν κόλποις, ως ουράνιον δώρον, Εικόνα Σου την Θείαν¨
Η Παναγία της Λιχάδας έχει θέσει υπό την σκέπη της το μικρό αυτό χωριό της Β. Εύβοιας εκατοντάδες χρόνια τώρα. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας η οποία ιστορεί την Κοίμηση της Θεοτόκου είναι άγνωστο πότε και από ποιόν εφιλοτεχνήθει, πως και πότε έφτασε στη Λιχάδα. Στο μικρό όμως βρήκε ασφαλές κατάλυμα και ένα ευσεβές ποίμνιο. Όλα αυτά τα χρόνια έχει επιβιώσει καταστροφών, ακόμη και πυρκαγιάς κατά το έτος 1920 την οποία και ενίκησε με την θεία δύναμη της. Σήμερα βρίσκεται τοποθετημένη στο εσωτερικό του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λιχάδας επί ξυλόγλυπτου προσκυνηταρίου, ενώ φέρει και ασημένιο κάλυμμα, δωρεά κατοίκων της Λιχάδας εν έτη 1921. Ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Λιχάδας πανηγυρίζει τρείς φορές ετησίως. Η μεγάλη Πανήγυρης λαμβάνει χώρα το Δεκαπενταύγουστο, οπότε και πραγματοποιείται η περιφορά του Επιταφίου της Κυρίας Θεοτόκου. Την δε παραμονή γίνεται λιτάνευση της Εικόνας στο χωριό. Οι δύο άλλες πανηγύρεις τελούνται τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων και τη Λαμπροτρίτη.
Καθομολογίαν κατοίκων και προσκυνητών η συγκίνηση, το δέος, η κατάνυξη που αισθάνονται εμπρός στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερα έντονη. Όλοι όμως όσοι προσέρχονται για να προσευχηθούν, να προσκυνήσουν, να παρακαλέσουν αμείβονται από τη Θεοτόκο με την αγάπη, την βοήθεια την προστασία της. Στο βιβλίο που κυκλοφορεί από τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λιχάδας αναφέρονται πολυάριθμα θαύματα και Παναγιοφάνειες που μαρτυρούν την αδιάκοπη και ακάματη διακονία της Θεοτόκου προς τους πιστούς. Ανθρωποι από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και της γης που προσέπεσαν της Παναγίας και είδαν τη θεία χάρη Της να προστρέχει αρωγός τους, αλλά και καινούργιοι που καταφεύγουν σε Αυτήν, επισκέπτονται αδιαλείπτως τον ναό και τιμούν τη χάρη Της

Ο ΣΠΟΡΕΑΣ

ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Ι. Ν. ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ

ΣΠΟΡΕΑΣ το site

Το νέο αυτό έντυπο συν Θεό θα κυκλοφορεί σε μηνιαία βάση, ενώ θα΄χει  »ορμητήριό» του τον   Ιερό Ναό των Αγ. Αναργύρων Λ. Αιδηψού, καθώς και το Πνευματικό του Κέντρο. Ευνόητο είναι ότι θα διανέμεται δωρεάν, αφού στόχος του εκδότη είναι να προσφερθεί σ΄όλη την ενορία, αλλά και σε κάθε αγαθή ψυχή ο κατηχητικός λόγος της Εκκλησίας Μας.

.

Ο ΣΠΟΡΕΑΣ Ιαν. 2013 Τεύχος 1           Ο ΣΠΟΡΕΑΣ Φεβ. 2013 Τεύχος 2

Ο ΣΠΟΡΕΑΣ Μαρ. 2013 Τεύχος 3         Ο ΣΠΟΡΕΑΣ Απρ. 2013 Τεύχος 4

Ο ΣΠΟΡΕΑΣ Μάϊος 2013 Τεύχος 5       Ο ΣΠΟΡΕΑΣ Ιούνιος 2013 Τεύχος 6

Ο ΣΠΟΡΕΑΣ Ιούλιος 2013 Τεύχος 7     Ο ΣΠΟΡΕΑΣ Αύγ. 2013 Τεύχος 8

Ο ΣΠΟΡΕΑΣ Σεπτ. 2013 Τεύχος 9      Ο ΣΠΟΡΕΑΣ Οκτ. 2013 Τεύχος 10

Ο ΣΠΟΡΕΑΣ Νοεμ. 2013 Τεύχος 11    Ο ΣΠΟΡΕΑΣ Δεκ. 2013 Τεύχος 12

Ο ΣΠΟΡΕΑΣ Ιαν.2014 Τεύχος 13       Ο ΣΠΟΡΕΑΣ Φεβ. 2014 Τεύχος 14

Ο ΣΠΟΡΕΑΣ Μαρ. 2014 Τεύχος 15    ΟΣΠΟΡΕΑΣ Απρ. 2014 Τεύχος 16

Ο ΣΠΟΡΕΑ Μαιος 2014 Τεύχος 17     Ο ΣΠΟΡΕΑΣ Ιούλιος-Αυγουστος 2014 Τεύχος 18

Ο ΣΠΟΡΕΑΣ  Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2014 Τεύχος  19

Ο ΣΠΟΡΕΑΣ Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2014 Τεύχος 20

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ

Λουτρά Αιδηψού:


Ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων, πολιούχων της πόλης. Η μνήμη τους γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουλίου. Την παραμονή,30 Ιουνίου γίνεται λαμπρή τελετή και περιφορά της εικόνας στους δρόμους της πόλης. Ο Ιερός ναός του Αγίου Παντελεήμονος γιορτάζει στις 27 Ιουλίου και την παραμονή γίνεται λιτανεία. Το παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας που γιορτάζει στις 4 Δεκεμβρίου. Το παρεκκλήσι του Αγίου Φανουρίου το οποίο βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τους Αγίους Αναργύρους, γιορτάζει στις 27 Αυγούστου με τη γνωστή και καθιερωμένη προσφορά των πιστών με φανουρόπιτες.

Χωριό Αιδηψός :
Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο Ιερός Ναός κτίστηκε το 1860 σε ρυθμό μπαρόκ και εγκαινιάστηκε το 1872. Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου με τοπική πανήγυρη και την παραμονή γίνεται περιφορά της εικόνας με παρούσες τις τοπικές αρχές, πλήθος κόσμου και με την συνοδία της δημοτικής μας φιλαρμονικής. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, μητροπολιτικός ναός μέχρι το 1872, γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου. Ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης γιορτάζει στις 25 Δεκεμβρίου. Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής στην ομώνυμη περιοχή, που ανήκει διοικητικά στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, γιορτάζει στις 26 Ιουλίου, την παραμονή δε γίνεται τοπική πανήγυρη. Την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ συνηθίζεται να ξενυχτούν στο προαύλιο ή στο εσωτερικό της εκκλησίας εκπληρώνοντας κάποιο τάμα. Το παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία που γιορτάζει στις 20 Ιουλίου. Τα παρεκκλήσια της Ζωοδόχου Πηγής και της Αγίας Τριάδας γιορτάζουν τις ανάλογες ημερομηνίες του εορτολογίου αφού είναι κινητές γιορτές. Στο μικρό παρεκκλήσι του Αγίου Φανουρίου στις 26 Αυγούστου παραμονή της εορτής του Αγίου, γίνεται παράκληση παρουσία πολλών πιστών που φέρνουν φανουρόπιτες. Στην παραλία του Αγίου Νικολάου η εκκλησία του ομώνυμου Αγίου δέχεται τους πιστούς και λειτουργεί περισσότερο το καλοκαίρι, ενώ ανήμερα των Φώτων στις 6 Ιανουαρίου γίνεται δοξολογία για τον Αγιασμό των Υδάτων.

Αγιος:
Πολιούχος του χωριού είναι ο Αγιος Γεώργιος και η εκκλησία γιορτάζει με την ανάλογη μεγαλοπρέπεια στις 23 Απριλίου με περιφορά της εικόνας. Η εκκλησία της Ευαγγελίστριας γιορτάζει στις 25 Μαρτίου. Η εκκλησία του Αγιου Σάββα, μοναδική στη βόρεια Εύβοια γιορτάζει πανηγυρικά στις 5 Δεκεμβρίου. Το παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου κοντά στα χαλάσματα της από τον 18ο αιώνα εκκλησίας, γιορτάζει στις 26 Οκτωβρίου. Το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη γιορτάζει στις 24 Ιουνίου με τοπικό πανηγύρι. Στις 23 Αυγούστου στο Παλιομανάστρι η εκκλησία της Παναγίας γιορτάζει με ένα ιδιαίτερο τρόπο. Το τοπικό πανηγύρι έχει τη μορφή μίας μεγάλης οικογενειακής γιορτής με φαγητό, κρασί και χορούς.

Γιάλτρα:
Η εκκλησία του Αγίου Νικόλαου γιορτάζει με περιφορά της εικόνας του θαυματουργού Αγίου στις 6 Δεκεμβρίου. Στις 2 Μαΐου γιορτάζει η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου την ανακοιηδή των λειψάνων του Αγίου με ξεχωριστή λαμπρότητα. Η εκκλησία του Αγίου Κυπριανού γιορτάζει στις 2 Οκτωβρίου. Το παρεκκλήσι της Αγίας Σωτήρας γιορτάζει πανηγυρικά στις 5 και 6 .Αυγούστου. Τα παρεκκλήσια της Αγίας Παρασκευής και της Θεοτόκου γιορτάζουν στις 26 Ιουλίου και 15 Αυγούστου αντίστοιχα.

¨Ηλια:
Μητρόπολη του χωριού ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου, γιορτάζει στις 7 Ιανουαρίου. Το παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας γιορτάζει στις 16 και 17 Ιουλίου. Επίσης τα παρεκκλήσια των Αγίων Δημητρίου, Αποστόλων και Νικολάου τιμούν τους προστάτες τους αντίστοιχα.

Μεταμόρφωση του Σωτήρος
Στις 6 Αυγούστου γιορτάζει και το παραθαλάσσιο εξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που βρίσκεται στον κόλπο των Γιάλτρων. Το απόγευμα της παραμονής ψάλλεται Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και ακολουθεί αρτοκλασία με πλήθος κόσμου. Την ημέρα της μεγάλης γιορτής γίνεται όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία και ακολουθεί περιφορά της Ιερής Εικόνας γύρω από το εξωκλήσι. Κάθε χρόνο πλήθος κόσμου από την γύρω περιοχή επισκέπτεται το γραφικό εκκλησάκι για να προσκυνήσει την σεπτή εικόνα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Επίσης γιορτάζει και η εκλλησία που βρίσκεται στον προσφυγικό οικισμό της Βαρβάρας, που αναφέραμε και παραπάνω, με μεγάλη λαμπρότητα και πλήρη θρησκευτική κατάνυξη καθώς η προσέλευση των πιστών κάθε χρόνο είναι ολοένα αυξανόμενη. Την ίδια ημέρα ο Σύλλογος Απανταχού Ποντίων Βαρβάρας γιορτάζει την Μεταμόρφωση του Σωτήρος με εκδήλωση στην πλατεία του χωριού όπου βρίσκεται και η ομώνυμη εκκλησία. Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου, όχι μόνο από τα διπλανά χωριά αλλά και από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου καθώς το πανηγύρι αυτό έχει γίνει πλέον θεσμός. Η επιτυχία της συνάντησης αυτής δηλώνει την ενεργή παρουσία των προσφύγων στην περιοχή, όπου με αυτές τις εκδηλώσεις διατηρούν ζωντανές τις μνήμες και αναλλοίωτη την ταυτότητά τους.
Περισσότερα για τα προσκυνήματα μας:
Αγιοι Ανάργυροι Λουτρών Αιδηψού

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΗΛΙΩΝ

Η ιστορία της Μονής του Αγίου Γεωργίου, χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κοντά ή πάνω σε αρχαίο ναό του Απόλλωνα-Ήλιου χτίστηκε ο Χριστιανικός ναός. Στη θέση αυτή βρισκόταν και το μαντείο του Σελινούντιου Απόλλωνα. Η Μονή μεταφέρθηκε στην τωρινή της θέση σε μία περιοχή λίγο πιο πάνω από τα Λουτρά της Αιδηψού και σε απόσταση 13 χλμ από το χωριό Αιδηψός.
Την παλιά θέση της Μονής δηλώνει ένα μικρό εκκλησάκι στο όνομα του Αγίου Γεωργίου. Σε μία εκπληκτικής ομορφιάς τοποθεσία, με έδαφος πολύ γόνιμο και περιουσία αρκετά μεγάλη η Μονή υπέστη αρκετές καταστροφές επί Τουρκοκρατίας. Τελευταία φορά δέχτηκε επίθεση το 1821 με συνέπεια την καταστροφή πολύτιμων κειμηλίων και πνευματικών παρακαταθηκών. Η σημερινή γυναικεία Μονή Αγίου Γεωργίου των Ηλίων είναι πανέμορφη και πολύ ενδιαφέρουσα σε ότι αφορά τα κειμήλια του ναού της. Αξίζει πραγματικά ο κόπος μίας επίσκεψης για ένα προσκύνημα αλλά και μία περιήγηση στη γύρο περιοχή.